Română
English
Italiano
Español
Français
Deutsch

Produse

Geam termopan

Geam termopan

Sticla termopan se obtine prin sigilarea a doua foi de geam, separate de o bagheta distantier din aluminiu de diferite grosimi, ce are mici perforatii catre interior, in care a fost introdus in prealabil silicagelul (un silicat amorf, format din granule de dimensiuni mici care actioneaza ca un burete absorbind umiditatea la o capacitate mare).

Sigilarea este realizata din doua etape, o sigilare primara cu butil (care lipeste fiecare foaie de geam de bagheta distantier) si una finala cu tiokol (care este un sigilator elastic polisulfid) care izoleaza perfect mediul dintre cele doua foi de geam si are rezista mare in timp.

Foarte important este mediul gazos dintre cele doua foi de geam dar si distanta dintre ele, 16 mm fiind considerata optima pentru obtinerea unei valori "U" bune.

Intre cele doua foi de geam cu siguranta nu exista vid, pentru ca geamul termopan s-ar sparge (prin implozie) sub presiunea atmosferica exterioara. De aceea pentru obtinerea unor bune rezultate in privinta minimizarii pierderilor de energie se introduce intre foile de sticla un gaz rar precum Argon-ul sau Kripton-ul.

Nu toate geamurile termopan contin un gaz rar, lucrul acesta tinand de utilajele fiecarui producator, de tehnologia folosita, dar si de performatele urmarite.

Tipuri uzuale de geam termopan

Termopan: Clar + Low-e, 24 mm

low-e

Geamul termopan Clar + Low-e cu gaz Argon, cu o grosime de 24 mm a pachetului, reprezinta alegerea ideala - optima din punct de vedere al pretului investitiei raportat la economia ulterioara de energie - atunci cand se urmareste o pierdere cat mai mica a caldurii dinspre interior catre exterior.

Montarea pachetului in cadrul tamplariei se face conform figurii alaturate cu acoperirea "soft" pe fata 3, deci cu sticla low-e la interior.

In tabelul de mai jos se pot urmari proprietatile acestui geam termopan in functie de grosimea fiecarei sticle folosite, spatiu intre foile de geam si gazul introsus:

Foarte importanta este valoarea "U" care trebuie sa fie cat mai mica, daca urmarim o buna izolare termica.

Geam termopan low-e Acoperire pe suprafata Transmisia luminii
[%]
Reflectia luminii
[%]
Index de culoare
Ra
Factor Solar EN 410
[%]
Valoare U EN 673 (15K)
[W/(m2K)]
G4-16(Argon)-G4 3 80 12 98 66 1,2
G4-16(Aer)-G4 3 80 12 98 66 1,4
Nota: Toate valorile au caracter informativ. In conditiile umplerii cu gaz Argon in proportie de 90%.

Termopan: Solar4S + Clar, 24 mm
(denumiri similare:4 Anotimpuri, SunGuard, DualProtect)

4 anotimpuri sunguard dualprotect

Geamul termopan cu control solar, cu o grosime de 24 mm a pachetului, pastreaza calitatile geamului de tip low-e, dar are un grad mai ridicat de protectie impotriva razelor solare din exterior catre interior. Reprezinta alegerea potrivita atunci cand se doreste eliminarea efectului de sera din locuinte datorat aportului de energie naturala provenit de la soare. Astfel se pot reduce costurile cu climatizarea pe timpul verii.

Montarea pachetului in cadrul tamplariei se face conform figurii alaturate cu acoperirea magnetronica "soft" pe fata 2, deci cu foaia de geam protector la exterior.

In tabelul de mai jos se pot urmari proprietatile acestei combinatii de sticle in functie de grosime, spatiu intre foile de geam si gazul folosit:

Foarte importanta este valoarea reflectiei luminii dar si valoarea coeficientului "U".

Geam termopan Control Solar Acoperire pe suprafata Transmisia luminii
[%]
Reflectia luminii
[%]
Index de culoare
Ra
Factor Solar EN 410
[%]
Valoare U EN 673 (15K)
[W/(m2K)]
G4-16(Argon)-G4 2 66.9 26.6 96.1 42.5 1,1
G4-16(Aer)-G4 2 66.9 26.6 96.1 42.5 1,3
Nota: Toate valorile au caracter informativ. In conditiile umplerii cu gaz Argon in proportie de 90%.

Termopan: Clar + Clar, 24 mm

Geam termopan clar

Geamul termopan Clar + Clar, grosime totala de 24 mm, se foloseste ca geam termopan atunci cand nu se urmareste o izolare sau o protectie termica superioara. De exemplu la interior sau la locuinte fara cerinte mari din punct de vedere al pierderilor energetice importante.

Montarea pachetului in cadrul tamplariei se face standard.

Realizarea acestui tip de geam termopan se face prin acelasi procedeu cu celelalte tipuri, din sticla float de calitate, diferenta fiind data de pret (mai mic la achizitie) dar si de proprietatile pachetului.

In tabelul de mai jos se pot urmari proprietatile acestei tip de geam termopan:

Geam termopan Clar Acoperire pe suprafata Transmisia luminii
[%]
Reflectia luminii
[%]
Index de culoare
Ra
Factor Solar EN 410
[%]
Valoare U EN 673 (15K)
[W/(m2K)]
G4-16(Aer)-G4 NA 82.8 15.3 98.5 79.5 2,7
Nota: Toate valorile au caracter informativ.

Valorile "U" ale geamurilor termopan folosite

Valoarea coeficientului "U" conform EN 673 in cazul geamului termopan exprima cantitatea de energie (masurata in unitatea Watt) care se pierde prin suprafata de 1m2 in fiecare secunda, in conditiile in care in interior sunt 20°C iar afara -10°C.

Aceasta valoare difera de coeficientul "Uf" total al ferestrei (care se calculeaza separat luand in calcul si valorile k ale profilelor tamplariei folosite si a baghetei distantier dintre cele doua foi de sticla ale unui geam termopan). Aceasta valoare cu cat este mai mica cu atat izolatia termica este mai buna.

Tip geam termopan 24 mm Configuratie Valoare U EN 673 (15K)
[W/(m2K)]
Low-e + Clar, 24 mm G4-16(Argon)-G4 1,2
Low-e + Clar G4-16(Aer)-G4 1,4
Clar + Clar G4-16(Aer)-G4 2,7
Solar 4S + Clar G4-16(Argon)-G4 1,1
4Anotimpuri + Clar G4-16(Argon)-G4 1,1
Fumuriu + Low-e G4-16(Aer)-G4 1,4
Krizet (Mat) + Clar G4-16(Aer)-G4 2,7
Ornament (orice model) + Clar G4-16(Aer)-G4 2,7
Ornament (orice model) + Low-e G4-16(Argon)-G4 1,2
Reflexiv Bronze + Low-e G4-16(Argon)-G4 1,2